adviezen voor een gezond gewicht

de weegwijzer | blog nr. 2 | 15 mei 2018

Koken zonder zakjes en pakjes

Lange tijd heb ik gedacht dat het handig was om met pakjes en zakjes de maaltijd te bereiden. Ik was van mening dat ik zonder pakjes en zakjes niet koken kon en gebruikte diverse mixen, voor jus, soepen, sauzen en bouillon. Gezien de grote hoeveelheden groente die ik daaraan toevoegde vond dat ik best slim en verantwoord bezig was. Maar was dat wel zo..?

 

Toen ik gluten uit de warme maaltijd moest gaan bannen in verband met het welzijn van mijn dochter, kwam ik erachter dat er in veel verpakkingen tarwebloem en dus gluten zitten. Toen ben ik een goed gaan kijken wat al de ingrediënten nou eigenlijk precies waren in de mixen. Ik kwam erachter dat aan dergelijke verpakkingen doorgaans veel zout wordt toegevoegd. Zelf gebruik ik om de maaltijd te zouten een natriumarm zout, omdat ik niet goed tegen gewoon zout kan. Maar die natrium is wel de soort zout die aan heel veel kant-en-klaar producten toegevoegd is.

 

Hoe ik het koken zonder pakjes in beginsel oploste? In de supermarkt fotografeerde ik de ingrediëntenlijst van een zakje van bijvoorbeeld nasi-mix met mijn telefoon. Met deze afbeelding op mijn telefoon in de hand liep ik vervolgens naar het kruidenrek om daar de losse kruiden te kopen die ik nodig had. Dit herhaalde ik voor alle gerechten die ik voorheen maakte met kant-en-klaar producten. Pastasauzen, Indische gerechten, maar ook soepen en aardappelgerechten. Alles moest anders.

 

Niet alles lukte meteen, maar van lieverlee durfde ik meer te experimenteren met kruiden en andere ingrediënten. En als ik eerlijk ben... De gerechten die ik tegenwoordig maak zijn stukken lekkerder dan de maaltijden die ik vroeger op tafel zette.

 

Kruiden koop ik allang niet allemaal meer in de supermarkt. Tegenwoordig koop ik liever wat grotere verpakkingen, dat is veel voordeliger. Bijvoorbeeld bij de Toko of bij Flying Tiger. Er zijn ook webwinkels die grote verpakkingen kruiden verkopen. Wel goed de prijzen vergelijken alvorens je bestelt…

 

Wil je ook lekkere nasi maken zonder een zakje. Probeer dit recept dan eens. Een combinatie van verse groenten en zelf gemengde kruiden. Ik hoor graag wat jij ervan vindt?!

 

Ria von Hout

Formulier verzenden...

Er is een fout opgetreden in de server.

Formulier ontvangen.

de weegwijzer

weteringstraat 17  |  3372 CR  hardinxveld-giessendam  |  06 44 72 66 70  | afvallen@deweegwijzer.nl